dijous, 14 d’abril del 2011

els codis QR a l'aula

Hi ha dies que tot d'una s'encén una bombeta, per què no utilitzar els codis QR a l'aula? Com que aquests moments d'il·luminació sempre et vénen en moments estrambòtics, quan arribes a casa fas una cerca ràpida i veus que la cosa està més que trillada. No per això et desanimes, tot el contrari, veus que no ets l'únic freaky al món..

La idea és simple, afegir una imatge en un paper que conté una informació molt concreta. Com un codi de barres té la informació del preu d'un producte, un codi QR té informació d'una URL per exemple. L'aplicació immediata a l'aula és afegir aquests codis als apunts que tradicionalment repartia. Aquests els acompanyo de vegades de gràfics o imatges que intenten exemplificar allò que les paraules no acaben de deixar clar. Sovint fins i tot les imatges es queden curtes, cosa que resolia afegint a peu de pàgina la URL on trobar una simulació, vídeo o applet dinàmic que acabés per transmetre tot el contingut que volia.

L'aparició de les pàgines d'acurtament d'URL va ser un gran què, però tot i això els alumnes havien d'escriure aquella seqüència de lletres i dígits al seu navegador per tal de veure l'enllaç. Amb els codis QR això és història. Ara creo una imatge del codi QR a partir de la URL i la insereixo al text. Tot el que han de fer és enfocar el mòbil o la webcam del seu ordinador al codi i fet! Cal però que es descarreguin prèviament un lector d'aquests codis.



Amb els meus alumnes tot això no serà cap cosa revolucionària, només una opció més a incloure en els apunts, ja que no tots disposen de mòbils amb tecnologia per navegar per Internet encara que també ho poden fer servir amb l'ordinador de casa. Pensava també en tots aquells pobres alumnes que s'han vist immersos en el pla Educat 1x1 i que ara tenen un netbook entre mans ,amb una pantalla massa petita com per pemetre estudiar dignament. Potser per a ells aquests codis serien una eina molt útil, d'una banda tindrien en paper uns continguts a estudiar i de tant en tant, tot encarant els apunts a la webcam del netbook, poder ampliar els conceptes amb tot el potencial que la xarxa ofereix. Ja que tenen l'eina, que l'aprofitin! No ho sé, però potser les editorials de materials digitals ja ho tenen previst to això...

4 comentaris:

5 cèntims ha dit...

Jordi, ets un crack! Tornant de vacances els posaré un exercici inspirant-me amb el que acabes de suggerir i compartir. Gràcies !

Anònim ha dit...

Jordi ets un geni!
Ara a descansar un dies. Vés i carrega les neurones allà al racó de la falsa i en tornar a fer-les funcionar.
Una abraçada

Vicent Ferrer ha dit...

Encara no he començat a fer servir els QR. La setmana que ve, però, els meus alumnes faran un examen i he afegit el codi amb la url perquè, una vegada l'acaben, puguen comprovar les respostes. Ara, per què no afegir, simplement, l'adreça perquè se la copien (també als apunts)?

Jordi Marín ha dit...

Hola Vicent, l'opció de la URL ja la tenim clar.. però tenint en compte que molts d'ells ja vénen amb mòbils que permeten llegir codis QR, per què no utilitzar-los?

M'ha agradat molt la idea aquesta dels exàmens... prenc nota!