dijous, 17 de setembre de 2009

Jo també sóc gilipolles

Faig servir paraules com aleshores en comtes de dir entonces, gairebé per casi, sinus i cosinus per seno i coseno... tot i que aquestes darreres són les primeres que vaig aprendre i no me n'avergonyeixo, qui me les va ensenyar no va tenir l'oportunitat de saber que allò eren i són castellanismes.

Quan et dediques a la docència, encara que la llengua no sigui la teva especialitat ni la matèria que imparteixes, fer-ne un bon ús és una qüestió de responsabilitat, coherència professional i de dignitat nacional i personal.

Això però, és titllat de gilipolles pel President de la Diputació de València, Alfonso Rus, qui també és batlle de Xàtiva. Pobres xativins i xativines, pobre Raimon, no només han de suportar el sobrenom de socarrats pels fets del 1707 sinó que a més han de patir aquest bon home. Segurament el senyor Rus s'esguinçaria les vestidures si el professorat valencià fés un mal ús del castellà, ara bé, amb la llengua de casa, tot val.
Cantava Raimon que qui portaria la pluja a escola i qui li diria com s'ha de ploure, està vist que no serà el batlle del seu poble natal.

Llegiu l'article a vilaweb i escolteu això, una radiografia del meu País fet pel Pau Alabajos que no té preu.