dimecres, 21 d’octubre del 2009

motivació 2.0

Fa uns quants dies que estic per Escòcia i dedico uns minuts cada dia a seguir la premsa de casa. Avui remenant per aquí i per allà m'he trobat amb una desgradable sorpresa: Una imatge capturada dels materials de tecnologia de 1r cicle d'ESO.

D'entrada la desafortunada metàfora de la motivació em crea un rebuig sense eufemismes ni paliatius. El fet que des del Departament d'Educació es promoguin polítiques de foment de la igualtat ho fa especialment greu al meu parer i més tenint en compte que el material "educatiu" va adreçat a nois i noies de 12, 13 i 14 anys, una edat on s'ha de tenir especial cura amb aquests temes.

Hi ha però un altre motiu de deseperació que possiblement només hem apreciat els que ens dediquem a l'ensenyament de la física, la química o la tecnologia. El dibuix mostra clarament un electró que es sent atret per una altra icona de característiques gairebé idèntiques tot i que hom pot comprovar que el primer té gènere masculí i l'altre femení.

Aquest fet pot introduir un concepte erroni en l'alumnat, no pel fet que puguin associar un sexe als electrons, cosa que sens dubte no faran, però deixa la porta oberta a la idea que hi hagi dos tipus d'electrons: uns que atreuen i uns altres que són atrets. Això és un error terriblement greu, ja que tot i que el text fa referència a la diferència de potencial com a motivació, la imatge dóna a entendre que hi ha una altra partícula idèntica però de (sexe) comportament antagònic.

Per cert, podeu consultar el material a la web de Digital-Text a la pàgina 6.

2 comentaris:

ignasi cebrian ha dit...

Jordi, els de digitext és tiren floretes. He tingut una llarga e-conversa amb el seu director i estan convençuts que l'educació es fa des de dalt i prescindint dels mestres i professor que creuen en el el coneixement obert o lliure, i que porten molt de temps treballant amb les TIC i les TAC. Diuen que no han fet l'agost amb l'ajuda del departament. Son com una secta de 100 treballadors explotats que segueixen la cultura que ens ha portat a aquesta crisi mundial.

Bé,anant per feina, em pots passar la web on puc trobar bones animacions (no sexistes i infantils) de ciències.

Gracies

Ignasi

Jordi Marín ha dit...

Oi tant!!

Aquí en tens una on hi ha de tot, hauràs de triar amb cura per això:

http://educypedia.be

és com un calaix de sastre.

Aquesta altra fa poc que l'he trobada, té software lliure que et pots descarregar, com sempre pots acabar comprant la versió premium, però amb les bàsiques ja es poden fer cosetes.

http://www.vaxasoftware.com/index.html


Si trobo alguna cosa més t'ho passo


M'estimo més no fer comentaris del que pensen aquests de Digital-Text, està vist que nosaltres som una colla de pastors ignorants que sort en tenim de haver estat agraciats amb la seva presència divina per il·luminrar-nos i així poder guiar el ramat...

s'haurien de passar per la web del Tavi Casellas i veurein el que és capaç de fer un pastor qualsevol.