dimarts, 7 d’abril del 2009

Ciència silenciada

Ahir em sorprendre i molt, el terratrèmol a l'Aquila a Itàlia. Un fenomen d'aquestes característiques posa de manifest com en som de vulnerables. Només era de magnitud 6'7, suficient per devastar una ciutat, i això m'ha fet pensar en què hagués passat de ser d'escala 8, com aquells que de vegades sacsegen l'Índia i les zones properes. L'escala Richter és logarítmica, això vol dir que un terratrèmol de magnitud 7 és 10 vegades més fort que un de magnitud 6...

El que m'ha deixat sense paraules ha estat però ha estat saber que un científic italià, Giampaolo Giuliani, havia predit feia pocs mesos que cap als voltants del 29 de març aquesta regió italiana podia patir un terratrèmol de gran magnitud. Ningú se'l va escoltar, el van acusar d'alarmista i catastrofista i se'l va silenciar. Vegeu l'entrevista que li van fer.

És la segona vegada que veig com la ciència prediu una catàstrofe i les autoritats no en fan cas. La primera va ser amb el cas de l'huracà Katrina. En el seu número del mes de desembre de 2001, la revista Investigación y Ciencia publicava un article on es denunciava la vulerabilitat de la ciutat de Nova Orleans davant l'hipotètic pas d'un huracà. L'article es diu Deltas de zonas habitadas i el signa Mark Fischetti.

Serà que la naturalesa és capriciosa o que la ciència no va tan desencaminada com alguns volen fer creure. Davant d'això només queda qüestionar-se, una vegada més, la classe política, que és qui té el deure de prendre decisions.

Això sí, si surt el Papa dient que els preservatius són un focus de propagació de la SIDA, tothom se l'escolta. Gran home de ciència el Benet XVI aquest... gran home... hereu dels qui van fer abjurar Gal·lileu.